Over Anneke Bloema en The Factory II
Anneke

Anneke Bloema over The Factory II

In mei 2001 heb ik The Factory II opgericht, nadat ik me al jarenlang bezig hield met fotografie. Omdat ik steeds meer opdrachten kreeg leek het een goed idee om een bedrijf te beginnen. Nu twintig jaar later ben ik nog steeds blij met deze beslissing. Ik werk het meeste voor Drentse opdrachtgevers, maar reis voor opdrachten ook heel Nederland, of zelfs Europa door.

Hoe ik het vak heb geleerd

Ik heb de Fotovakschool gedaan. En omdat fotografie zo’n mooi vak is, heb ik met plezier heel veel zelfstudie gedaan. Ik ben op dagelijkse basis bezig met dit werk. Ook heb ik heb ik een aantal Masterclasses van Guy Gowan gevolgd.

Anneke over haar werk

Fotografie is voor mij een manier van leven, kijken en beleven geworden. Dit werk stelt me in staat om mensen te ontmoeten die ik anders niet zou leren kennen. Het geeft me de gelegenheid om de alledaagse of bijzondere dingen, gebeurtenissen en mensen uit te lichten.

Werkwijze

Als reportagefotograaf en als portretfotograaf blijf ik meestal dicht bij de werkelijkheid. Binnen dat kader zoek ik naar het mooiste, meest echte en natuurlijke beeld.

Ik probeer altijd een ontspannen sfeer te creëren, waarin je niet constant het gevoel hebt dat je moet poseren.

Ik ben geen fotograaf die adviezen geeft over kleding en of make-up. Het gaat er in mijn ogen niet om wat ik mooi vind, maar om wat jij mooi vindt.

Fotograferen is iets wat je samen doet. Zowel fotograaf als ‘model’ maken de foto’s. Ik vind het dus helemaal niet erg als je zelf ideeën aandraagt, dat waardeer ik juist.

Haast en fotografie gaan niet samen. Even snel een foto maken en dan verwachten dat je daar geweldig op zult staan, dat gaat helaas niet.

Lidmaatschap beroepsverenigingen

DuPho-Dutch Photographers en K&C Drenthe

Wondrous Goose

Anneke is sinds 2020 eigenaar van WondrousGoose.com. Van haar eigen foto’s maakt zij surreële fotocollages waarin dieren de hoofdrol hebben.

Opmerking

Ik heb mijn bedrijf vernoemd naar The Factory van Andy Warhol. Dit is een beetje uit de grap begonnen en het is niet omdat ik een grote fan ben van Warhol en zijn werk. Wel omdat ik vind dat de instelling: ‘Wachten totdat de inspiratie komt’ niet zoveel zin heeft. Je moet gewoon beginnen.

WAT ZEGGEN KLANTEN VAN THE FACTORY II OVER ANNEKE BLOEMA

Jij hebt een soort derde oog voor mooie dingen.

Anneke van The Factory 2 lijkt de wereld net iets anders te bekijken. Daardoor worden haar foto’s anders dan gedacht, mooier dan verwacht. Ze ziet de schoonheid in een mens en weet die te vangen in een foto. Ze heeft gedegen vakkennis en er is veel ruimte voor eigen inbreng. Een betrouwbaar adres voor prachtige foto’s!

OPDRACHTGEVERS VAN ANNEKE BLOEMA & THE FACTORY II

Opdrachtgevers waar ik voor werk, of meerdere opdrachten voor heb gedaan:

Huus van de Taol, Taribush, Zorgweb, Cosis Drenthe, NaoberMagazine, Stichting Welzijnswerk Midden-Drenthe, Marketing Drenthe, De Buurtacademie, Enova, CS Vincent van Gogh, Stichting Het Drentse landschap, VacanSoleil, Tip/VVV-Drenthe, Provincie Drenthe, Landal Greenpark ‘Het land van Bartje’, RK-kerk Steenwijksmoer, ABN-AMRO Amsterdam, Nationale Beeldbank, en heel veel particulieren.

MEER VAN ANNEKE BLOEMA & THE FACTORY II